
Δυσκολία:
Εύκολο
Χρόνος:
30-40 λεπτά
Υλικά:
- 175g φακές ωμές
- 1 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
- 60g φρυγανιά τριμμένη
- 80g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- Ψωμάκια για burger, ολικής
Οδηγίες:
- Βράζετε τις φακές μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι σε νερό για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια μεταφέρετε τις φακές σε μπολ και τις λιώνετε με το πιρούνι μέχρι να σπάσουν οι μισές, σχεδόν. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, τα αυγά, το αλατοπίπερο και την πάπρικα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Φτιάχνετε μπιφτέκια με πάχος 1-1,5 cm περίπου.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε μικρή ποσότητα ελαιολάδου και αφήνετε να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Βάζετε τα μπιφτέκια με προσοχή στο τηγάνι, αφήνετε μέχρι να ροδίσουν και γυρίζετε να ψηθούν από την άλλη μεριά- περίπου 5-6 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία.
- Σερβίρετε πάνω σε ζεστό ψωμάκι μαζί με λαχανικά και σος γιαουρτιού ή τζατζίκι.
- Μπορείτε να τα συνοδέψετε με πατάτες φούρνου, σαν τηγανιτές.
Την ιδέα την πήραμε από εδώ